• Fa'afefea ona faitau lau talavai mata matatioata

O fuainumera i lau talavai mata tioata e fa'atatau i foliga o ou mata ma le malosi o lau va'ai.E mafai ona latou fesoasoani ia te oe e iloa pe o iai va'ai mamao, va'ai mamao po'o astigmatism - ma o le a le tikeri.

Afai e te iloa le mea e te su'eina, e mafai ona e malamalama i numera ma fa'apuupuuga i lau siata o talavai.

OD vs. OS: Tasi mo mata taitasi

E fa'aaoga e foma'i mata fa'apuupuuga "OD" ma le "OS" e fa'ailoa ai ou mata taumatau ma le agavale.

● OD o lou mata taumatau.OD e faapuupuu mo le oculus dexter, o le fuaitau Latina mo le "mata taumatau."
● OS o lou mata agavale.O le OS e puupuu mo le oculus sinister, Latina mo le "mata agavale."

O lau talavai o le va'ai atonu e iai fo'i se koluma e fa'aigoaina "OU."O le faapuupuuga lea mooculus uterque, o lona uiga "mata e lua" i le gagana Latina.O nei upu fa'apu'upu'u e taatele i talavai mo matatioata, tioata fa'afeso'ota'i ma vaila'au mata, ae o nisi o foma'i ma falema'i ua filifili e fa'aonaponei a latou talavai mata e ala i le fa'aogaina.RE (mata taumatau)maLE (mata agavale)nai lo le OD ma le OS.

Fa'afefea ona faitau lau fa'atonuga mata tioata1

Sphere (SPH)

Sphere o lo'o fa'ailoa mai ai le aofa'i o le malosi o le tioata ua fa'atonuina e fa'asa'o ai le va'ai po'o le va'ai mamao.O le malosi o le tioata e fuaina i diopters (D).

● Afai o le numera o loo i lalo o lenei ulutala e sau ma se faailoga toesea (–),ua e va'ai mamao.
● Afai o le numera o loo i lalo o lenei ulutala e iai se faailoga faaopoopo (+),ua e vaai mamao.

Tu'u (CYL)

O lo'o fa'ailoa mai le aofa'i o le malosi o le tioata e mana'omiaastigmatism.E mulimuli i taimi uma le malosi o le sphere i luga o se talavai mata tioata.

O le numera o lo'o i totonu o le koluma fa'ato'aga e ono iai se fa'ailoga itiiti (mo le fa'asa'oina o le va'aiga mamao) po'o se fa'ailoga fa'aopoopo (mo le va'ai mamao).

Afai e leai se mea e aliali mai i lenei koluma, e leai sau astigmatism, poʻo lou tikeri o le astigmatism e laʻititi tele ma e le manaʻomia ona toe faʻasaʻo.

Tu'u

O lo'o fa'amatalaina e le Axis le meridian tioata e leai se malosi fa'aigoa efa'asa'o astigmatism.

Afai o se fa'atonuga mata tioata e aofia ai le malosi o le pa'u, e mana'omia fo'i le fa'aaofia o se tau o le axis, lea e mulimuli i le malosi o le pa'u.

O le axis e faʻamatalaina i se numera mai le 1 i le 180.

● O le numera 90 e fetaui ma le meridian tūsaʻo o le mata.
● O le numera 180 e fetaui ma le meridian faalava o le mata.

Fa'afefea ona faitau lau fa'atonuga mata tioata2

Faaopoopo

“Faaopoopo” o lefaaopoopo le mana faalautelefa'aoga i le pito i lalo ole tioata e fa'asa'o ai le presbyopia - o le va'ai mamao fa'anatura e tupu pe a matutua.

O le numera o lo'o fa'aalia i lenei vaega o le talavai e masani lava o se "fa'aopoopo" malosi, tusa lava pe e te le va'aia se fa'ailoga fa'aopoopo.E masani lava, e amata mai i le +0.75 i le +3.00 D ma o le a tutusa le malosi mo mata uma e lua.

Prisma

O le aofa'i lea o le malosiaga fa'apolopolo, e fuaina i prism diopters ("pd" po'o se tafatolu pe a tusia fua), fa'atonuina e totogi ai.fetaui matafaafitauli.

Na'o se pasene la'ititi o fa'atonuga mata tioata e aofia ai se fua fa'atatau.

A iai, o le aofaʻi o prism o loʻo faʻaalia i le metric poʻo le vaega faʻaPeretania iunite (0.5 poʻo ½, mo se faʻataʻitaʻiga), ma o le itu o le prism e faʻaalia i le matauina o le tulaga faʻatatau o lona "faavae" (pito sili ona mafiafia).

E fa fa'apuupuuga o lo'o fa'aogaina mo le ta'ita'iga prism: BU = fa'avae i luga;BD = fa'avae i lalo;BI = fa'avae i totonu (fa'asaga i le isu o le tagata e ofuina);BO = pito i fafo (faasaga i le taliga o le tagata o loʻo ofuina).

Afai e iai nisi mea e te fiafia i ai pe mana'omia nisi fa'amatalaga fa'apolofesa i tioata mata, fa'amolemole ulufale i totonu o la matou itulau e ala ihttps://www.universeoptical.com/stock-lens/ia maua atili fesoasoani.