• 4 mata e feso'ota'i ma fa'aleagaina o le la

Fa'ata'atia i luga o le vaita'ele, fau oneone i luga o le matafaga, togiina se tisiketi lele i le paka - o mea masani ia "fiafia i le la".Ae o le tele o na mea malie o loo e maua, pe ua e faatauasoina i le mata'utia o le la?

14

O le pito i luga nei4tulaga mata e mafai ona mafua mai le faaleagaina o le la - ma au filifiliga mo togafitiga.

1. Ua matua

Ole fa'aaliga ole Ultraviolet (UV) e nafa ma le 80% o fa'ailoga vaaia ole matua.O ave o le UV e afaina ai lou pa'u. Squinting ona o le la e mafai ona mafua ai vae o le matuu ma faaloloto maanuminumi.O le fa'aofuina o matatioata puipui ua fuafuaina e poloka ai ave o le UV e fesoasoani e fa'aitiitia atili ai le fa'aleagaina o le pa'u i tafatafa o mata ma fausaga mata uma.

E tatau i tagata fa'atau ona va'ava'ai mo le puipuiga o tioata ultraviolet (UV) e UV400 pe maualuga atu.O lona uiga o le fua faatatau o le 99.9% o ave leaga o le UV ua poloka e le tioata.

O laei o le la o le UV o le a puipuia ai le faaleagaina o le paʻu maʻaleʻale o loʻo siomia ai mata ma faʻaitiitia ai le ono tupu mai o le kanesa o le paʻu.

2. Su'a o le la

O le ivi o le ufiufi manino pito i fafo o le mata ma e mafai ona taʻua o le "paʻu" o lou mata.E pei lava o le pa'u e mafai ona mu i le la e faapena foi i le mata.

O le mu o le mata o le la e ta'ua o le photokeratitis.O nisi o igoa masani mo photokeratitis o le uila o le uelo, tauaso o le kiona ma le mata arc.Ose fulafula tiga lea o le mata'u e mafua mai i le fa'aalia o ave ole UV.

E pei o le tele o mata e feso'ota'i i le la, o le puipuiga e aofia ai le fa'aogaina lelei o la'ei puipui UV.

3. Fa'ata

Na e iloa o le fa'aalia o le UV e le'i fa'asalaina e mafai ona fa'atupuina pe fa'atelevave ai le fa'atupu fa'ama'i?

Cataracts o se fa'apogai o le tioata i le mata e ono a'afia ai le va'ai.E ui o lenei tulaga mata e masani ona fesoʻotaʻi ma le matua, e mafai ona e faʻaitiitia lou lamatiaga i le atiaʻe o faʻataʻitaʻiga e ala i le ofuina o matatioata talafeagai e puipuia ai le UV.

4.Macular degeneration

Le aʻafiaga o le ultraviolet radiation i le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le mata e leʻo malamalama atoatoa.

Macular degeneration e aofia ai le faʻalavelaveina o le macula, le vaega tutotonu o le retina, lea e nafa ma le vaʻaia manino.O nisi su'esu'ega e masalomia e mafai ona fa'ateteleina le fa'aleagaina o le mata o le matua ona o le pa'u o le la.

O su'esu'ega mata ma le la'ei puipui e mafai ona taofia ai le alualu i luma o lenei tulaga.

15

E mafai ona toe fa'afo'i le fa'aleagaina o le la?

Toeitiiti lava o nei mata e fesootaʻi ma le la e mafai ona togafitia i se auala, faʻaitiitia ai aʻafiaga pe a le toe fesuiaʻi atoa le faagasologa.

E sili ona puipuia oe mai le la ma puipuia le faʻaleagaina aʻo leʻi amataina.O le auala sili e mafai ona e faia ai lena mea o le ofuina o le la ma le vai e tete'e i le vai, lautele alaleo le ufiufi ma se SPF o le 30 pe sili atu, UV- poloka.tioata.

Talitonu o le Universe Optical e mafai ona tuʻuina atu ia te oe le tele o filifiliga mo le puipuiga o mata, e mafai ona e toe iloiloina a matou oloa i lugahttps://www.universeoptical.com/stock-lens/.